måndag 29 mars 2010

it is all about you...


Ville bara skriva några rader om hur lycklig och varm (som om jag inte är det annars, hehe) jag blir av alla kommentarer, samtal, mail och sms som jag får av er. Det betyder mer än vad ni kan ana. Tack för att ni tänker på mig ibland! Massor av kramar

söndag 28 mars 2010

Red head

Just det, när jag var i fågelparken igår, plus under gångmarschen dit och hem, glömde jag att Malaysia faktiskt är beläget väldigt nära ekvatorn. Solen tar rätt bra här =) Jag blev liiiite röd kan man säga =) Mest i pannan och på nosen... Och på axlarna. Sånnt som kan hända.

Djur

Igår var jag på KL bird park i typ fyra timmar. Sjukt slitigt att vara ute i värmen så länge. Men trevligt med lite fåglar och så. Jag tog givetvis en massa bilder, men dumt nog glömde jag sladden hemma imorse, så ni får vänta på den bildkavalkaden =)


Stefan, som jag bor med, har två vänner på besök nu. Vi var ute med dem och David och två till igår. David har en riktigt trevlig takpool med utsikt över hela stan, så där förfestade vi. Sen gick vi ut på elixir, som ligger nära där jag bor. Very nice.

onsdag 24 mars 2010

Terror från Thailand




De senaste dagarna, och till min irritation framför allt imorse, har en thailändsk kvinna ringt min mobil obefogat många gånger.



Hon söker någon man och pratar engelska. Jag har förklarat för henne otaliga gånger att det är fel människa hon ringer, men det verkar hon inte riktigt förstå. Hon avslutar alltid samtalen med; "Ok, sorry, miss. I dialed the wrong number". Imorse pallade jag inte, så jag tryckte bort samtalen. Då får jag ett sms där det står: "Hi! Been trying to call u. Pls call med when u have time to talk.". Hello!? Jag skickade i alla fall ett sms där jag skrev att som jag sagt flertalet gånger är det fel person du ringer och sluta ringa! Detta är väldigt aggressivt i asiatiska mått, men jag pallade inte längre!



Det finns givetvis en förklaring till att okända folk ringer ens nyinskaffade mobilnummer. Tydligen återanvänder mobiloperatörerna telefonnumerna lite för snabbt. De låter det bara gå 2-3 månader från att någon slutat använda numret till att någon ny får köpa det.

tisdag 23 mars 2010

Morgonmöte

I Sverige på promenad till skola/jobb kanske man på sin höjd ser en dobberman. Här är det andra bullar. I morse, precis när jag kommit ner för trappan ser jag en grå fluffig apa spatsera på en elledning som korsar gatan. Som en del av staden liksom. Haha, jag var nog den enda som stannade upp och stirrade inför detta fenomen kan tilläggas. Mycket exotiskt.


Sen insåg jag att det var lite läskigt, för den klättrade uppför huset också. Tog ett fast tag om stuprännorna och klättrade uppåt och hoppade slutligen in på en balkong. Shit, tänk att vakna upp med en vild apa i lägenheten. Haha, det är ju nästan som att sova över med Pems :D

söndag 21 mars 2010

Wagnersk opera, i tre akter

Jag hade inte tänkt göra ett tredje inlägg på raken, men det här är så in my face att jag inte kan låta bli. På bordet bredvid mig har ett tyskt par i 70-års åldern suttit nu i en timme. Jag önskar nästan att jag skolkat från varenda tysklektion så jag inte får huvudvärk av deras babbel. Jag har just nu hört alla delade utgifter de haft under sin Asien-resa så här långt. Du betalade solstolen i Patong, men jag betalade inträdet på Singapore Zoo. Singapore dollarn är mycket mer värd än de malaysiska ringitt, så då har jag betalat mest. Haha, de sitter helt ärligt och skriver på servetten och räknar om allt till euros. Rätt ska vara rätt, vet ni! Det är mest kvinnan som pratar kan erkännas. Mannen utstöter mest riktigt irriterrade, tyska NEEEEH!



Akt 2: Småmynten läggs på höjden och de räknar igenom hur mycket var och en har. Malaysiska ringitt: 2 (4 svenska kronor), singapore dollars: 4 (20 svenska kronor). Debatten gäller hur mycket vardera hög är värd i euros och hurvida de har bytat mynt med varandra under resans gång. Nu åker mobiltelefonen fram, så att man kan använda kalkylatern och se så att allt blir rätt.



Akt 3: Mattias, som uppenbarligen mannen heter, har slutat skrika NEEEH! och istället börjat bli tyst och röd i ansiktet. Jag förstår att detta är upptakten till crescendot. Och mycket riktigt reser sig mannen upp, kastar pengarna på frugan och gör klart för henne att det bannemig är sista gången han tänker åka på någon semester med henne. Dessutom klargör Mattias att frun har blivit fetare än en gris och att hon är envisare än sin mor.



Sen försvinner de ut ur mitt liv. Fortsätter sin paketresa genom Asien. Den som de har sparat till hela livet. Den som de tar foto på och sedan visar för nära och kära. Flera år i efterhand kommer de säga; hade vi det inte underbart då, på den där semestern i Asien?

Utlandsstationerad svensk


Jag är ju trots allt här för att arbeta, vilket jag allt som oftast gör. På bilderna ser ni KLCC (Kuala Lumpur City Centre) och det är här jag jobbar. Dessutom befinner jag mig just nu inuti de höga, höga Petronas Twin Towers. Jag jobbar i det gamla, vita huset som syns väldigt tydligt på första bilden. Det ligger, som ni ser, ytterst centralt och vi har nära till allt därifrån. Eftersom det är 30 år gammalt ska det dock rivas och vi flyttar i början av maj till G-tower. Det syns inte på bilden, men ligger också ganska centralt.
Så vad gör jag om dagarna? Jag hjälper våra konsulter med marknadsanalyser av sydostasiska marknaden för att se var det finns möjligheter för svenska företag. Jag hjälper svenska företag som har frågor om marknaden och malaysiska företag som har frågor om svenska varor eller om Sverige. Dessutom sitter jag rätt mycket i telefon med Sverige för att boka in möten åt vår handelssekreterare som besöker Sverige regelbundet. Dessutom ska jag och Stefan, den andra internen, hjälpa till att anordna invigningen för det nya kontoret. Imorgon ska vi spela in en film som ska läggas ut på youtube. Så väldigt varierat helt enkelt. Det viktigaste av allt är väl att vi har riktigt kul på jobbet och att det hittills gått bra. Till och med riktigt bra!

Djungel-staden

Ok, jag erkänner, jag tycker bättre och bättre om den här staden för varje dag som går. Den är hektisk, blommig, osande, kosmopolitisk, stenrik, fattig, smutsig, kliniskt ren och allt på samma gång. Det är bara att välja vad man vill uppleva. Idag tog jag dessutom äntligen med kameran ut, så ni ska få se stan ur mina ögon för första gången. Håll i er!

torsdag 18 mars 2010

Sol och värme

Det är det varje dag jag går till jobbet. Jag går ner för en smal trappa som leder stegen från vår lilla lummiga kulle ner i hektiska Bukit Bintang-området. Där är matstånden öppna dygnet runt. Det säljs att från torkad kebab till frukt. Vidare upp förbi en kombinerad parkering och biltvätt. Därifrån svänger jag in på en riktig turistgata. Där möts man alltid av västerländska pensionärer i fotriktiga skor och försäljare av fejk-attiraljer. Sen går jag dödsföraktande över gatan (ljusen fungerar aldrig) och hoppar på monorailen. Två stationer monorail, sen är jag framme.

lördag 13 mars 2010

Kick-off


Allt är inte drama och hårt jobb härnere. Det finns vissa exotiska inslag. Till exempel ska vi ha kick-off i början av april... I Phuket!! Jodå, så atteh... Tänk på det när ni sitter på era konferenser på kursgården i Höör :P

Storm i vattenglas?


Sorry att jag inte kunnat skriva, men sedan vi flyttade ut från hotellet har jag inte haft tillgång till internet på fritiden. Känner inte riktigt att det är läge att använda jobbtiden till att blogga heller.

Men, som vissa av er vet, hade vi lite drama igår. Eftersom flertalet svenska dagstidningar valt att ompublicera Lars Vilks teckningar, samt SVT att visa dem upprördes islamistiska krafter världen över. För er i Sverige förstår jag att det är en axelryckning. Så kännner inte vissa extremister i till exempel det här landet dock. De planerade en demonstration mot svenska ambassaden i Kuala Lumpur vid tvåtiden igår. De utrymde ambassaden och ett visst hot fanns mot vårt kontor också. Vi delade tidigare byggnad med ambassaden och vårt namn Swedish Trade Council förväxlar många med ambassaden.


Klockan två hade vi i alla fall internmöte med hela hubben, det vill säga det var många med på telefon från andra delar av sydostasien. Vi blev avbrutna mitt i mötet av Siew-wa (vår controller) som gav oss uppdatering. Tydligen hade det varit ett tiotal poliser och stort mediauppbåd på första våningen för att mota tillbaka demonstranterna. Demonstranterna gav dock upp snabbt när de fick höra att det inte längre fanns några svenska företag i byggnaden. Bara gick hem liksom. De skulle ta upp kampen nästa vecka. Vi får väl se hur det blir med det.


Känns lite komiskt nu i efterhand, men det var något som togs på största allvar, eftersom det inte var så länge sedan en kyrka brändes ner i stan. Tydligen har vi tur som är i Malaysia där extremisterna är "snälla", tydligen är det mycket värre i Thailand och Indonesien. Som en säkerhetsåtgärd har vi i alla fall blivit rekomenderade av UD och vår säkerhetsavdelning att hålla låg profil med vårt jobb och vår nationalitet. Så denna helgen är jag norrman :) greit det!


Hoppas allt är fint!


Har tusen av grejer att berätta, men vi får ta det efterhand. Förresten om ni vill kontakta mig föredrar jag mail före facebook, eftersom facebook är nono på arbetstid. Mail är däremot ok, jag använder fortfarande johanna.jeppsson.lund@gmail.com eller buffi85@hotmail.com

tisdag 9 mars 2010

Here it comes again

http://www.youtube.com/watch?v=MeYzcGXyqKw

Jag tror allt att Annie Lennox var i Kuala Lumpur egentligen när denna låten skapades. Det finns inget som går att lita på som att det kommer ett eftermiddagsregn varje dag här. Idag kom det dock lite sent. Obehagligt!

Idag skrev vi på kontrakt för en 4 med 3 badrum i Bukit Bintang, vi flyttar in imorgon. Sjukt imponerande UD-tjänsteman var på besök på jobbet idag. Vi har kommit igång med jobbet ordentligt idag. CRM-systemet är numera min bästa vän=)

Kram på er!

måndag 8 mars 2010

Pantertanter, norrmän och dream team

Ok vi tar rubrikorden i tur och ordning.



Pantertanter syftar till den andra lägenheten vi var och tittade på idag. Den var sjukt stor, med massor av balkonger och riktigt fin pool. Det roliga med lägenheten var dock inredningen och dess ägare. Alla gardiner var rosa och stora. Alla kuddar, mattor, sängöverkast, soffor och you name it bestod av olika blommönster. Jag önskar verkligen att jag hade haft kameran med mig. Ägaren var en riktig pantertant i orange (lite för kort) tunika. I övrigt gick lägenhetsletandet väldigt bra idag och vi har hittat en i vårt favoritområde. Det kan bli så att vi tar den och i så fall flyttar in.



Angående norrmän; igår smyckades hela sta'n med norska flaggor. Det är ett härligt land, men ändå lite otippat. Då visar det sig att det norska kronprinsessparet är på besök. Ikke dåligt va? Vi får iaf besök av en högt uppsatt UD-man imorgon, så det kom order om suit and tie day imorgon.


Dream team måste jag ju ge eloge till oss interns som var och låste upp kontorsdörren före åtta imorse. Dessutom var det vi som släckte lampan efter samtal med it-supporten i stockholm vid halv åtta. Det sjuka är att dagen har gått så himla snabbt. Vi har satt oss in i lite datorsystem och sånt. Men nu är jag väldigt trött, kommer sova gott inatt. Imorgon är det nya äventyr (och en ny hotellfrukost).



Hoppas er dag varit bra!

söndag 7 mars 2010

Up and running


Good morning Sweden! Är ni uppe och på gång för andra arbetsdagen. Känns trevligt att inleda den med hotellfrukost. Det är så skönt att jag har sovit normalt i natt och inte är helslut när jag ska till jobbet. 00.00 - 06.20, det är en bra tid. Till att börja med =)
Vi ska ut och titta på hus i eftermiddag vid tretiden, det vill säga under förmiddag för er.
Snusa gott, era sötisar och håll tummarna för att det går bra för mig/oss idag!
Kramar och kärlek!

lördag 6 mars 2010

I can't get no sleep

Har tyvärr lite problem med sömnen inatt också, men hoppas att det kommer ordna upp sig förr eller senare.

Jag och Stefan åkte till China town ikväll och spanade in lite billiga varor. Dessutom åt vi sjukt billig middag för 15 kronor var (inklusive öl). Det var trevligt att komma bort från affärsdistriktet lite, även om china town är ganska turistigt.

Även om ingen ny bostad har hittats har jag nu ett nytt, malaysiskt nummer. Jag kommer alltså inte gå att nås på mitt gamla svenska. Om ni vill ringa/skicka sms (och det vill ni såklart), så är numret +60 122 27 68 97. Annars tycker jag att folk borde utnyttja skype, väldigt bra sätt att hålla kontakt.

Imorgon blir det uppenbarligen sovmorgon och sedan ska jag försöka sätta mig in i lite dokument för jobbet. Finns risk för att det blir ett dopp i poolen också. Över 30 grader är pretty hot!

Hoppas alla hemma har det fint!

From Kuala Lumpur with love

Jag har varit framme ett tag och känner att jag redan borde ha gjort det här inlägget, men har haft a lot of things on my hands. Resan från Amsterdam gick bra, hade fönsterplats och ledig plats bredvid mig. Najs kompensation för feta damen.

Jag har jobbat min första dag (igår) och det gick jättebra. Alla är supertrevliga även om det är en del som var borta från kontoret. Min och Stefans, den andra praktikanten, dag hade fokus på bostadsletande. Det gick väl sådär. Kim, vår agent, skjutsade runt oss till tre olika lägenheter varav ingen var riktigt bra. Det var meningen att vi skulle åka och titta på fler i morse, men hennes dator kraschade tydligen så det får vänta till på måndag. Så ingen fast bostad än så länge, men jag bor på väldigt trevliga hotell så det går ingen nöd på mig. Jag bytte hotell i morse, för att bo på samma hotell som Stefan. Båda hotellen ligger mitt i centrum vi Petronas Twin Towers och precis vid jobbet.

Jag och Stefan var ute och åt i en lite mysigare stadsdel igår och tänkte ge oss ut på lite äventyr nu ikväll också (klockan är 17.10 här).

Allt är bra förutom att jag hade svårt för att sova i natt. Bara 1,5 timme, men har sovit två timmar till nu under eftermiddagen. Allting är väldigt annorlunda och citycentrumet är väldigt busy och business-inriktat. Vi hoppas hitta bostad i ett lite lugnare och mysigare område. Saknar er allihop!

Kramar

onsdag 3 mars 2010

Ehh.. halvvägs?

Jag har precis ätit lite kvällsmat här på Shiphol, Amsterdam. Allt har gått bra hittills, förutom en obeese tant som satt bredvid mig på flyget hit. Alltså hon fick ha extrabälte för det vanliga räckte inte. Najs! Eller inte. Nu är det den värsta flygbiten kvar iofs, men desto roligare att vara ännu ett steg närmre. Sov sött!

We're going all the way up

Det här inlägget borde förmodligen handla om att jag ska åka till Malaysia inom ett par timmar, men det kommer det bli tillräckligt med skriverier om senare. Istället vill jag skriva om hur otroligt inspirerande och kul det är att mina vänner lyckas hela tiden. Folk börjar nya jobb till höger och vänster tycker jag. Det är ingen ungdomsarbetslöshet här inte! Det bästa är att jag vet hur mycket folk har jobbat för att nå dit de är idag och att de verkligen är värda de jobb de får. Awesome, friends!